بلاگ كاربران
- عنوان خبر :
بیماری بواسیر یا هموروئید چیست؟
- تعداد نظرات : 1
- ارسال شده در : ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
- نمايش ها : 297
به نقل از آرگامگ
بواسیر که با نام علمی هموروئید نیز شناخته می شود. از شایع ترین بیماری های مقعدی است که در کانال مقعد و یا دریچه مقعدی ایجاد می شود.
ین بیماری به شدت آزار دهنده و معمولاً دردناک است. اغلب بیماران به دلایلی همچون ترس یا خجالت از مراجعه به پزشک واهمه دارند. ولی خوب است بدانید هر چقدر درمان بیماری با تاخیر انجام شود، درمان پیچیده تر از قبل خواهد شد. در ادامه قصد داریم به بررسی کامل بیماری بواسیر، علت و علائم و روش های درمان آن بپردازیم.
بواسیر چیست؟
بواسیر به تورم یا گشاد شدن دیواره سیاهرگهای کانال مقعد یا بر روی دریچه مقعد گفته میشود. این سیاهرگ های آسیب دیده شبیه به زائده های گوشتی از مقعد خارج شده و یا بر روی دریچه مقعدی ایجاد میشود.
سیاهرگها دیواره های ضعیف تری دارند. وقتی فشار زیادی به این دیوارها وارد میشود، آسیب دیده و متورم می شوند.
انواع بواسیر
این بیماری بسته به محل ایجاد، علائم و… انواع مختلفی تقسیم میشود که در ادامه به بررسی هر یک می پردازیم:
بواسیر داخلی:
اگر سیاهرگ های آسیب دیده داخل کانال و در واقع درون مقعد باشد،هموروئید از نوع داخلی است. این نوع بواسیر خود به ۴ درجه مختلف تقسیم می شود.
- درجه ۱؛ در این موارد سیاهرگ آسیبدیده کاملاً داخل کانال مقعد بوده و معمولاً بیماران علائم خاصی ندارند و از بروز این بیماری نیز اطلاع ندارند، البته هستند بیماران مبتلا به هموروئید درجه یک که دچار خونریزی یا درد خفیفی هستند و علت این علائم را نمی دانند.
- درجه ۲؛ این نوع هموروئید باعث می شود،هنگام دفع مدفوع زائده ای از مقعد خارج شود و خود به خود به داخل بازگردد.
- درجه ۳؛ در این نوع هموروئید زائده از مقعد خارج میشود، که تنها با فشار دست به داخل برمی گردد.
- درجه ۴؛این نوع هموروئید با اعمال هر فشار یا هنگام دفع مدفوع از مقعد خارج میشود و به هیچ وجه و حتی با فشار دست به داخل بر نمی گردد.
هموروئید خارجی :
این نوع هموروئید کاملا خارج از مقعد ایجاد شده و بر روی دریچه مقعد و در کنار لبه های آن ایجاد می شود. هموروئید خارجی معمولاً از همان اول به بیمار احساس درد شدیدی را القا می کند. همچنین این نوع هموروئید باعث می شود، اطراف دریچه مقعد متورم و ملتهب باشد.
هموروئید خونی:
بواسیر ها رگهای متورم شده مقعد هستند. اگر سطح بواسیر در اثر خروج مدفوع ساییده شود دچار خونریزی خواهد شد. به این بواسیر خونی گفته می شود. این نوع از بیماری باید سریع درمان شود، زیرا میتواند عوارض جدی مثل کمخونی را به دنبال داشته باشد.
هموروئید ترومبوزه
اگر در هموروئید خارجی لخته های خون در جمع کند با نام ترومبوزه شناخته می شود. هموروئید ترومبوزه به شدت دردناک بوده و باید سریعاً درمان شود.
علائم بواسیر
علائم و نشانه های این بیماری در افراد مختلف و بسته به میزان پیشرفته بیماری و همچنین نوع هموروئید متفاوت است. به طور کلی می توان گفت بیماران علائم زیر را با شدت های مختلفی تجربه می کنند.
- درد شدید مقعد که با دفع مدفوع شدت مییابد.
- خونریزی یا مشاهده خون در مدفوع
- خارش و سوزش مقعد
- بیرون زدن زائده های گوشتی از مقعد در هموروئید داخلی.
- احساس ناکامل بودن در هموروئید داخلی
- متورم شدن اطراف دریچه مقعد خارجی
علت ها
علت این بیماری به طور کامل و دقیق مشخص نیست. معمولا مجموعهای از عوامل مختلفی در طول زندگی عامل این بیماری شناخته می شود. از تاثیر گذار عوامل در ایجاد این بیماری میتوانیم به به این موارد اشاره کنیم؛
- مهمترین عامل ایجاد یبوست مداوم مزمن است که فشار بسیار زیادی را به ناحیه مقعدی وارد میکند.
- به این ترتیب اسهال نیز از دیگر عوامل این بیماری شناخته میشود.
- بارداری یا زایمان سخت
- جابجایی اشیا سنگین شدن
- اضافه وزن یا چاقی
- کهولت سن
- بی تحرکی
عوارض
بهتر است بیماران به محض شروع اولین مراجعه کنند. زیرا هر چقدر درمان بیماری را به تاخیر بیندازید، بیشتر رشد کرده و درمان نیز به همین سبب پیچیدهتر خواهد شد. از دیگر عوارض این بیماری می توانیم به این موارد اشاره کنیم.
- کم خونی
- التهاب و عفونت
- بی اختیاری مدفوع
- لخته شدن خون
تشخیص
تشخیص بیماری کار چندان مشکلی نیست و معمولا با یک معاینه ساده مقعد شناخته می شود. یک روش برای تشخیص این بیماری معاینه انگشتی است. در این روش پزشک ضمن چرب کردن انگشت مقعد را معاینه می کند تا آن را از نظر وجود بافت غیر طبیعی بررسی نماید. معمولاً هموروئید بافت نرم تر در مقایسه با سایر بافت ناحیه مقعد دارد.
درمان بواسیر
درمان هموروئید با روش های مختلف انجام می شود. همه این روش ها به یک اندازه تاثیرگذار نیستند و حتی می توانند تاثیرات منفی داشته و یا حتی باعث عود بیشتر بیماری شود. مهمترین روش هایی که برای درمان این بیماری وجود دارد به ترتیب اولویت شامل موارد زیر است؛
درمان بواسیر با لیزر
بهترین روش قطعی اثرگذار و درمان این بیماری لیزر درمان است. لیزر سرپایی بدون درد و خونریزی و در کمتر از نیم ساعت زائده را از بین میبرد.
برای انجام لیزر درمانی کافیست به یکی از مراکز لیزر درمانی مراجعه کنید تا بدون نیاز به بیهوشی این زائده از مقعد خارج شود. از مهمترین مزایای لیزر درمانی می توانیم به این موارد اشاره کنیم.
- درمان سرپایی
- صرفه جویی در زمان و هزینه ها
- بدون نیاز به تحمل درد و خونریزی
- درمان قطعی و تضمینی تنها در یک جلسه
جراحی بواسیر
جراحی سنتی بواسیر در بیمارستان و تحت بیهوشی کامل انجام میشود. در این روش با استفاده از تیغ جراحی زائده هموروئید از مقعد خارج میشود.
جراحی حداقل به ۲ روز بستری در بیمارستان و حداقل دو هفته استراحت در منزل نیاز دارد. از معایب انجام جراحی می توانیم به این موارد اشاره کنیم.
- درد و خونریزی شدید
- افزایش طول درمان
- صرف زمان و هزینه بیشتر
- احتمال بروز عوارضی مثل بی اختیاری در کنترل مدفوع
درمانهای دارویی
داروهای مختلف برای درمان این بیماری وجود دارد. ولی هیچ که از این داروها درمان قطعی هموروئید به شما نمیرود، این داروها صرفا به جهت کاهش علائم هموروئید و کنترل درد خونریزی خارش مصرف میشود و قابلیت درمان قطعی بیماری را ندارند. از مهمترین داروهایی که برای رفع بیماری استفاده می شود، میتوانیم این موارد اشاره کنیم:
- پماد شیاف آنتی هموروئید
- پماد هیدروکورتیزون
- پماد ام جی
- آیا درد، سوزش یا خارش دارید؟
- چقدر احساس ناراحتی و درد شدت دارد؟
- درد و ناراحتی معمولا چقدر طول می کشد؟
- چه نوع خونریزی دارید؟
- چه چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟
این بیشتر به نتایج اعمالی میخوره که بدست چپ میدن تا بیماری