بلاگ كاربران


به نقل از درمان تهران

مشاهده زخم (ترک)، شکاف یا برجستگی در مقعد به خصوص اگر با درد و خونریزی همراه است، یعنی مشکل جدی این بخش از بدن را درگیر کرده و نباید به سادگی از کنار آنها عبور کرد! در این صفحه می خواهیم به بررسی درمان زخم مقعد، علت و علائم آن  بپردازیم:

 زخم مقعد چیست؟

زخم مقعد، ترک یا پارگی عمیقی است که می تواند روی پوست یا غشاء مخاطی آن ایجاد شود. این ترک ممکن است داخل مقعد (در راست روده) و یا بر روی پوشش بیرونی باشد. این شرایط می تواند در هر سنی ایجاد شود و در افرادی که مرتباً دچار یبوست میشوند، شایع تر است.

علائم

در اغلب موارد این زخم ها خوش خیم بوده و تهدید جدی برای حیات محسوب نمی شوند، با این حال نباید به سادگی از کنار آنها عبور کرد. در صورت مشاهده هر نوع علائمی، بدون اتلاف وقت با پزشک مشورت کنید.

خون در مدفوع

خونریزی از مقعد (خون معمولاً قرمز روشن است.)

درد مقعد ( به خصوص هنگام اجابت مزاج)

دفع مدفوع با تاخیر

مخاط در مدفوع

احساس نیاز مداوم به دفع

زخم مقعد در اغلب موارد ناشی از بواسیر، شقاق و فیستول است. این بیماریها به مرور زمان پیشرفت می کنند، بنابراین درمان این بیماریها باید در اولویت شما باشد.

زخم مقعدی نشانه چیست؟

این زخم می تواند در اثر بیماری های جسمی و یا حتی فشار روانی شدید ایجاد شود. علت زخم شدن مقعد عبارتند از :

شقاق

شقاق یا فیشر شایع ترین علت برای زخم شدن مقعد است. این بیماری باعث به وجود آمدن یک ترک یا زخم عمیق در مقعد می گردد.

از علائم بیماری شقاق می توانیم به درد شدید، خونریزی، خارش و سوزش مقعد و …. اشاره کنیم. این بیماری باید هرچه سریع تر درمان شود، زیرا که عمق زخم به تدریج افزایش می یابد. بهترین راه درمان فیشر، لیزر درمانی است.

بواسیر( هموروئید)

بواسیر یا هموروئید شایع ترین نوع بیماریهای مقعدی یا نشیمنگاهی است. وقتی به رگ های مقعد (داخل یا خارج از آن) فشار بسیار زیادی وارد شود، دیواره این رگ ها به تدریج متورم شده و گشاد میشوند. 

در نوع خارجی هموروئید رگ های متورم شده بر روی دریچه مقعدی شبیه به یک زخم قابل مشاهده و لمس هستند.

برای از بین بردن هموروئید باید زائده یا شکاف مقعد ایجاد شده با استفاده از لیزر حذف شود. لیزر روشی سرپایی است که در کمتر از نیم ساعت بیماری شما را بدون درد یا خونریزی برطرف می کند.

فیستول

بیماری فیستول یک مسیر شبیه به تونل است که دو عضو از بدن را به هم متصل می کند. آبسه به تجمع عفونت در زیر پوست اطراف مقعد گفته میشود. وقتی آبسه درمان نشود، عفونت به تدریج از داخل روده تا روی پوست گسترش یافته و مسیری را ایجاد میکند، که فیستول شناخته میشود.

برای از بین بردن فیستول مسیر ایجاد شده را با استفاده لیزر و بدون اینکه بیمار دردی داشته باشد، می سوزانند. لیزر در کمتر از نیم ساعت بیماری شما را رفع می نماید.

یبوست

یبوست به اختلال در عمل دفع مدفوع گفته میشود. این شرایط موجب میشود، تا عمل دفع به سختی انجام شود. وارد شدن فشار به مقعد در اثر یبوست مزمن میتواند باعث ایجاد زخم بر روی پوست اطراف مقعد گردد.

 رابطه جنسی مقعدی

رابطه مقعدی، نوعی رابطه جنسی است که از مقعد به عنوان عضو جنسی زنانه استفاده میشود. واردن شدن آلت یا هر شیء به مقعد می تواند دیواره های آن را تحت فشار قرار داده و باعث ایجاد بریدگی گردد.

بیماری التهابی روده (کرون، کولیت و …)

بیماریهای التهابی روده یکی از مهمترین علت های ایجاد زخم در مقعد هستند. این بیماری ها موجب عفونی شدن بخشی از روده میشوند. التهاب شدید در رکتوم ( بخش انتهایی روده که راست روده نیز نامیده می شود.) باعث ایجاد زخم در مقعد می گردد. 

پرولاپس یا افتادگی رکتوم

پرولاپس یا بیرون زدگی روده از مقعد یکی از اختلالات کمتر شایع است، اما می تواند از علت های زخم شدن مقعد باشد. برای بررسی بیشتر باید با پزشک مشورت کنید.

استرس شدید

در برخی موارد شکاف یا ترک مقعد با  استرس و اضطراب مرتبط هستند. زیرا این شرایط می تواند فشار زیادی را به بدن وارد کند که در نتیجه آن بیمار دچار مشکلاتی در مقعد از جمله زخم میشود.

 بیماری های مقاربتی (تبخال تناسلی، سیفلیس و …)

بیماریهای مقاربتی از طریق رابطه جنسی منتقل میشوند، بیماریهای نظیر تبخال تناسلی، زگیل تناسلی، سفلیس و …. می توانند باعث ایجاد زخم در مقعد شوند. 

ای پیشگیری توصیه میشود، از برقراری رابطه جنسی کنترل نشده خودداری و حین رابطه از کاندوم استفاده نمایید.  

زخم مقعدی نوزاد و کودکان

شایع ترین علت این مشکل مقعدی در کودکان و نوزادان، بیماری شقاق است. همان طور که پیشتر ذکر کردیم، شقاق ترک خوردگی عمیقی است که در مخاط یا پوست اطراف مقعد ایجاد میشود.

درمان کودکان لازم است از پزشک کمک بگیرید. 

همچنین برای جلوگیری از این وضعیت مصرف فیبر، انجام بازی های فیزیکی با کودک، ورزش و نوشیدن حداقل 5 لیوان آب در طول روز توصیه میشود. برای اطلاعات بیشتر میتوانید صفحه درمان شقاق در کودکان را مطالعه نمایید.

درمان زخم مقعد

درمان این مشکل بستگی به عامل زمینه ای که باعث ایجاد آن شده است، دارد. پس قبل از هر اقدامی با پزشک در این مورد مشورت نمایید. 

بیماری های بواسیر، شقاق و فیستول با استفاده از لیزر درمان می شوند. بیرون زدگی روده با انجام جراحی و بیماریهای التهابی روده و یبوست یا مصرف دارو و تغییر در رژیم غذایی قابل رفع و درمان هستند.

برای درمان زخم مقعد به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

 بیماران مبتلا به زخم داخل مقعدی معمولاً به دلیل خجالت یا ترس، مراجعه به پزشک برای درمان را به تاخیر می اندازند که این امر منجر به درد بیشتر و تشدید وضعیت می شود. ما در کلینیک نوین محیطی خصوصی، آرام و استریلیزه را برای بیماران فراهم کرده ایم.

برای بررسی، پزشک از معاینه فیزیکی استفاده می کند. اما برای تشخیص علت ایجاد این وضعیت، ممکن است انجام آزمایشات زیر را توصیه نماید.

آنوسکوپی : آنوسکوپ ابزاری شبیه به یک  لوله کوتاه است که پزشک از آن به منظور بررسی مقعد استفاده می کند. تا ضایعات داخل مقعد را به راحتی مشاهده کند.

سیگموئیدوسکوپی : پزشکان در حین انجام سیگموئیدوسکوپی یک وسیله انعطاف پذیر شبیه به یک لوله بلند را به مقعد وارد می کنند. در انتهای این دستگاه یک دوربین قرار دارد تا از این طریق داخل رکتوم و قسمت تحتانی روده بزرگ قابل مشاهده باشد.

سونوگرافی رکتال : در طی این آزمایش، پزشک یک وسیله کوچک به نام پروب را در راست روده قرار می دهد.  پروب از امواج صوتی برای نشان دادن تصاویر داخل رکتوم استفاده می کند تا پزشک شما زخم های داخل مقعد را مشاهده نماید.

بیوپسی : ممکن است پزشک از بافت اطراف نمونه برداری (نمونه) کند و آن را به آزمایشگاه بفرستد.

درمان زخم مقعد با لیزر

لیزر درمانی روش نوین درمان بیماریهای نشیمنگاهی یا مقعدی است. از آنجایی که مقعد ناحیه ای حساس محسوب میشود، هر اشتباهی در جراحی میتواند عوارض جبران ناپذیری از جمله بی اختیاری در کنترل مدفوع را به دنبال داشته باشد. 

در این روش درمان با تابش اشعه لیزر، بدون ایجاد برش و بدون اینکه بیمار دردی را احساس کند و یا دچار خونریزی شود، جراحی انجام میشود.

از مزایای درمان لیزر در مقایسه با جراحی سنتی میتوانیم به این موارد اشاره کنیم: 

درمان سرپایی

بدون درد یا خونریزی

هزینه مناسب

درمان قطعی یا یکبار انجام لیزر

مناسب برای بیماران در هر سن و سال

درمان انواع بیماریهای مقعد از جمله بواسیر، شقاق، فیستول و …..

درمان خانگی زخم مقعدی

رعایت نکات زیر می تواند به شما در بهبودی علائم کمک کند:

آب زیاد بنوشید: کمبود آب بدن می تواند مدفوع را سفت و خشک و دفع مدفوع را سخت تر کند. بنابراین حداقل 8 لیوان آب در طول روز بنوشید. 

رژیم غذایی سالم داشته باشید: بهترین راه درمان زخم مقعدی در خانه رعایت رژیم غذایی سالم است. مصرف غذاهای غنی از فیبر می توانند یبوست را برطرف کنند. فیبر مدفوع را نرم کرده و به آن کمک می کند تا سریعتر از روده عبور کند. مصرف میوه ، جو دوسر و حبوبات توصیه میشود.

از زور زدن اجتناب کنید: هنگام اجابت مزاج فشار آوردن بیش از حد می تواند باعث شکاف مقعد شود. پزشک یا فیزیوتراپیست می تواند به شما نشان دهد که چگونه می توانید عضلات مقعد خود را کنترل کنید تا بتوانید بدون آسیب رساندن به مقعد یا راست روده ، اجابت مزاج داشته باشید.

در مورد مصرف ملین ها از پزشک خود سوال کنید: ممکن است پزشک مصرف نرم کننده مدفوع یا ملین مدفوع مثل قرص سی لاکس را توصیه کند. این داروها با سهولت در دفع مدفوع می توانند یبوست را برطرف کنند.

دارو مصرف کنید : اگر به بیماری التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو مبتلا هستید، پزشک یک برنامه درمانی را به شما پیشنهاد می کند. برنامه شما ممکن است ترکیبی از داروهای ضد التهاب تجویز شده، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و تغییرات رژیم غذایی باشد.

پماد ترک مقعد

مصرف پماد های دارویی درمان موقتی است که می تواند برای مدت کوتاهی علائم بیماری شما را تسکین دهد. 

هیدروکورتیزون : مصرف پماد کورتیکواستروئید یا همان هیدروکورتیزون می تواند در رفع علائم بیماری از جمله بهبود التهاب و کاهش درد موثر باشد. 

نیتروگلیسیرین  : بهترین پماد برای زخم مقعدی مزمن نیتروگلیسیرین است. این پماد موضعی باعث آرامش و رفع انبساط عضلات می گردد. به علاوه با افزایش گردش خون می تواند در رفع و کاهش درد موثر باشد.

لیدوکائین : پماد لیدوکائین داروی بی حسی است که در رفع موضعی درد به صورت موقت موثر است. در مصرف این دارو زیاده روی نکنید، زیرا ممکن است شرایط را وخیم تر از قبل کند.

هشدار : هیچ یک از این داروها نباید برای مدت طولانی مصرف شوند. زیرا که مصرف این داروها بدون عوارض جانبی نخواهد بود. 

عوارض

به ندرت این شرایط باعث ایجاد عوارض خطرناک میشود. اما در افراد مسن به خصوص افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند و یا مبتلا به دیابت هستند، این شرایط می تواند باعث خونریزی شدید شود و نیاز به مراقبت های ویژه دارد.

به اشتراک بگذارید : google-reader yahoo Telegram
نظرات دیوار ها


helya
ارسال پاسخ